Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

Danas Božić slave vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, koji je jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić 25. decembra, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet pozvao je vernike da se otvore božanskoj ljubavi i daruju je bližnjima.

“Božićno vreme trebalo bi da bude vreme kada prijatelji zajedno slave, kada se porodica opet sastaje, ali je potrebno da u tim trenucima ostavimo telefon. Trebalo bi da smirimo naše duše i srca, jer ogromna količina informacija koju dobijemo, uguši u nama želju da primetimo lepotu oko nas”, ističe Nemet.

Nadbiskup smatra da je porodica u krizi i savetuje veću kulturu razgovora među bližnjima.

“Treba da sačuvamo vrednosti koje su nekada bile jako važne. Muž i žena treba da budu pažljivi jedan prema drugom, a roditelji treba da provedu više vremena sa decom. Ljubav koju dobijamo u porodici, trebalo bi da bude iskustvo sve više ljudi. To je prvi korak”, ističe Nemet.

foto: Pexels/ilustracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *